اگر بخواهیم به طور کلی به علت بیماری ام اس یا همان (مالتیپل اسکلروزیس) اشاره کنیم باید بگوییم که طبق تحقیقات انجام شده بیشترین منشاء این بیماری از سوی سیستم ایمنی بدن و بیماریهای عفونتی و ژنتیک و شیوه زندگی است. در ادامه این مقاله از موسسه خیریه کمک به معلولین کلبه مهربانی قرار است به طور کلی بپردازیم که علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست؟
علت بیماری ام اس
1 سیستم ایمنی بدن
با اینکه به طور کامل و دقیق منشا اصلی مبتلا به ام اس کشف نشده است اما محققان گفته اند که امکان اینکه بیماری ام اس یک بیماری خود ایمنی است وجود دارد .چرا که بیماری ام اس با حمله به نقاط سالم بدن آغاز میشود . به این صورت که حتی بافت بدن فرد با یک ویروس دیده میشود . اگر بخواهیم عملکرد ام اس در بدن را بازگو کنیم باید گفت که به سلولهای مغز و نخاع حمله میکند . و به طور عامیانه به غلاف میلین آسیب وارد میکند . اما همچنین لایه ای از سلولها از سلولهای عصبی محافظت میکند و به بهبودی آن کمک چشمگیری میکند.
2- بیماریهای عفونی
بیماری ام اس از جمله بیماری هایی است که اثرات مخربی را در بدن به جای میگذارد . که محققان این بیماری میگویند که امکان اینکه عفونت ها باعث ابتلای افراد به این بیماری هست وجود دارد .چرا که عفونت ها با حمله به سیستم ایمنی بدن تاثیر مستقیمی به سلولهای عصبی دارند .
3- ژنتیک
از دلایل دیگر ابتلا به بیماری ام اس میتوان به ژنتیک اشاره کرد چرا که در برخی از ترکیبات ژنتیکی احتمال مبتلا به ام اس بسیار است . به این صورت که محققان برخی از ژن ها آمار بالایی نسبت به دیگر ژن دارند را پیدا و جدا کرده اند .که مزایای انجام اینکار این است که در صورت ابتلا به بیماری ام اس شدت آن و اینکه تا چه حد ممکن است بیماری پیش رود گفته میشود .
4- سبک زندگی
عناصر خاصی از شیوۀ زندگی شما میتواند در احتمال ابتلا به بیماری ام اس تأثیر بگذارد، از جمله مکانی که در آن زندگی میکنید و آنچه در بدن خود قرار میدهید.
5- جغرافیا
ام اس در مناطقی که نزدیک خط استوا نیستند بیشترین آمار را در خود جای داده مخصوصا در بالاتر ا از خط استوا دورتر هستند، خصوصا بالاتر از عرض جغرافیایی ۴۰ درجه، شایعتر است. نرخها در این مناطق شمالی میتوانند ۵ برابر بیشتر از سایر مناطق باشن اگر قبل از ۱۵ سالگی از یک منطقه پرخطر به منطقه کمخطر منتقل شدهاید، این خطر در شما کاهش مییابد. محققان فکر میکنند که هورمونهای بلوغ ممکن است به نوعی با جغرافیا در تعامل باشند تا خطر MS را افزایش دهند.
جالب است بدانید که مناطقی جغرافیایی وجود دارند که نرخ ام اس در آنها بالاتر است. محققان آنها را مورد مطالعه قرار دادند تا بدانند چه عاملی در محیط ممکن است مسئول این امر باشد. تاکنون نتیجه چندانی حاصل نشده است.
6- کمبود ویتامین D
نور خورشید ممکن است حداقل تا حدودی در خطر جغرافیایی نقش داشته باشد زیرا افراد مناطق شمال غربی احتمال کمبود ویتامین دی دارند.
طبق یک مطالعه در عصب شناسی، مقادیر بالا ویتامین D (بیش از ۷۵ ng/mL) به جلوگیری از بیماریهای ام اس کمک میکند. حفظ سطح ویتامین D ممکن است افراد مبتلا به ام اس را از عود و وخامت بیماری حفظ کند.
تحقیقات دربارۀ نقش ویتامین D در سلامت انسان در مراحل اولیۀ این بیماری است، بنابراین هنوز مشخص نیست که افراد باید در روز چه مقدار از آن را مصرف کنند. اما اگر در معرض خطر ابتلا به ام اس هستید، ممکن است لازم باشد تا سطح ویتامین D موجود در بدن شما بررسی شود و در صورت کمبود آن با نظر پزشک معالج بهترین راههای بهبود در اختیار شما قرار داده شود.
7- سایر عوامل سبک زندگی
سایر عوامل سبک زندگی که دانشمندان آنها را به عنوان نقش بالقوه در بیماری ام اس میدانند عبارتند از:
- رژیم غذایی با نمک بالا
- چاقی (به خصوص در بزرگسالان)
- سیگار کشیدن
این مورد ممکن است دقیق مشخص نباشد اما باید تلاش کنیم که ریسک موجود را کاهش دهیم.
آمار
زنان ۲ تا ۳ برابر بیشتر از مردان در خطر ابتلا به MS هستند و میزان آن در زنان سریعتر از مردان در حال افزایش است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ تخمین زد که در سال ۲۰۱۷، مردان ۲۶ درصد از موارد ام اس را تشکیل میدهند در حالی که ۷۴ درصد آن را زنان تشکیل دادهاند. محققان بر این باورند که اختلاف هورمونی در زنان و مردان برابر نیست.
علاوه بر این، بیشتر موارد MS در سنین ۲۰تا ۵۰ سالگی هستند. اگرچه بیماری ام اس هم در دوران کودکی و هم سالمندی امکان پذیر است.
نرخ MS
یک فرد متوسط در ایالات متحده آمریکا شانس ۱ در ۷۵۰ را برای ابتلا به ام اس دارد. انجمن ملی ام اس تخمین زده است که تقریبا ۱,۰۰۰,۰۰۰ نفر در آمریکا مبتلا به ام اس هستند. تعداد افرادی که ابتلا به ام اس در آنها تشخیص داده نشده است بسیار زیاد است.
میزان ابتلا به ام اس در ایالات متحده هر ساله رو به افزایش است، اما این بدان معنی نیست که این بیماری تبدیل به یک بیماری شایع شده است. این مورد به دلیل آزمایشهای تشخیصی بهتر- به ویژه در بهبود تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و افزایش آگاهی بیماری ام اس است.
یافتن آمارهای قابل اعتماد در سطح جهان دشوار است، زیرا تشخیص بیماری ام اس دشوار است. برآوردهای فعلی حاکی از این است که حدود ۲.۵ میلیون نفر در جهان مبتلا به این بیماری هستند.
عوامل خطر و عوامل بالقوه معمولا با هم آمیخته میشوند تا تشخیص بیماری ام اس صورت گیرد. اگر در معرض خطرات زیادی هستید، خبر خوب این است که میتوانید برای کاهش این عوامل خطر و سالم ماندن، قدمی بردارید.
موسسه خیریه کلبه مهربانی با تمرکز بر مشکلات معلولین کشور، یک موسسه خیریه کمک به معلولین می باشد.